Huopakatot

Huopakatteesta laatuluokan katto ammattilaistemme asentamana koko Suomen alueella.

Huopakatto, josta käytetään myös nimeä bitumikatto, on monen katon kestävä ja kaunis kate, joka tunnetaan niin ikään hiljaisena ja keveänä katemateriaalina. Huopakate soveltuu sekä tasakattoihin että jyrkkiin kattoihin, niin uusiin kohteisiin kuin saneerattaviin kiinteistöihin. Huopakattojen käyttöikä on tänä päivänä todella pitkä, eritoten kun asennuksesta vastaa Vantaan ja Jyväskylän toimipisteillä palveleva, taitava kattotiimimme. Asennamme bitumikattoja teollisuus- ja liikekiinteistöihin sekä taloyhtiöihin.

Työmaitamme löytyy Helsingin ja Jyväskylän lisäksi alueilta Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Lahti, Lohja, Porvoo, Forssa, Hämeenlinna, Hamina, Kotka, Varkaus, Mikkeli, Kuopio, Heinola, Kouvola, Orivesi, Loviisa, Riihimäki, Jämsä, Pieksämäki ja Saarijärvi. Huopakaton asennus onnistuu kauttamme siis hyvin laajalla alueella. Seuraavassa kerromme lisää, miksi huopakatto on oivallinen valinta.

Valitsemalla meidät

Suojaa kotiasi

Paranna viihtyisyyttä

Säästä rahaa

15 vuoden takuu

Huopa on hyvä kaveri katolle monestakin syystä

Huopakatto on:

 • Pitkäikäinen
 • Hiljainen sateella
 • Monille kattotyypeille mukautuva
 • Kevyt, joten se soveltuu myös tasakatoille
 • Ympäristöystävällinen
 • Kustannustehokkaasti toteutettavissa
 • Kohtuullisen edullinen
 • Helposti korjattavissa ja huollettavissa

Huopakate on erinomainen suoja koko rakennukselle, eikä tyylikkyydestäkään tarvitse tinkiä. Esittelemme mielellämme tarjolla olevia kattomallejamme ja suunnittelemme kohdettasi parhaiten vastaavan toteutuksen. Ota yhteyttä!

Laatuun tarvitaan myös ykkösluokan materiaalit ja työtavat

Suomen ankarat sääolosuhteet ja ennen kaikkea suuret säätilojen vaihtelut asettavat omat vaatimuksensa katoille. Kovat pakkaset, lumi ja jää sekä kesäaikaan paahtava aurinko eivät päästä kattoja helpolla.

Meillä on käytössämme ainoastaan VTT:N sertifioimat SBS-Eurogum-bitumituotteet, jotka täyttävät kaikki Suomen rakentamismääräysten laatuvaatimukset. Laadukkaista materiaaleista valmistettu huopakatto joustaa lämpötilan mukaan, mutta säilyttää hyvin muotonsa. Näin katto kestää vuosikymmenten ajan.

Ensiluokkainen katto ei rakennu ainoastaan hyvistä materiaaleista. Tarvitaan kattotöiden asiantuntemusta, kokemusta ja oikeat työtekniikat. Meillä KS Bitumikatteessa on ammattitaitoinen henkilökunta, jonka kattoasennukselle saat 15 vuoden takuun!

Uusi huopakate laadukkaana ammattityönä

Kun vanhaa kattoa joutuu paikkailemaan jatkuvasti, on se selvästi tullut elinkaarensa päähän. Vaurioitunut ja huonokuntoinen katto aiheuttaa vuotoriskin ja vaarantaa siten koko kiinteistön käyttöarvon.  Tällöin tulee ajankohtaiseksi asentaa uusi huopakate, jonka kestävyyteen ja vedenpitävyyteen voi luottaa. KS Bitumikatteen ammattilaisilla on pitkä kokemus kattojen remontoinnista ja asennuksista, joten ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Laadukas huopakate kohteeseesi

Katto kannattaa laittaa kerralla kuntoon niin, ettei sitä tarvitse heti uusia. Tasakatoille ja erittäin loiville katoille huopakate on yleensä ainoa sopiva vaihtoehto, mutta se toimii silti erinomaisiesti myös jyrkissä ja monimuotoisissa katoissa. Huopa on käytännöllinen, perinteinen ja tyylikäs ratkaisu monen mallisille katoille. Se vaimentaa tehokkaasti sateen ropinan sekä kestää hyvin lämmönvaihteluita, UV-säteilyä sekä mekaanista rasitusta. Se säilyttää myös ulkonäkönsä eikä haalistu merkittävästi ajan saatossa.

Katto kuntoon vaihe vaiheelta

Vanha huopakate joko puretaan tai jätetään paikoilleen sen kunnosta riippuen. Täysin ehjä huopakatto voidaan jättää uuden katteen alle, jolloin uusi aluskate rakennetaan vanhan katteen päälle. Sen sijaan huonokuntoinen, kulunut ja reikiintynyt kate puretaan pois. Näin voidaan tarkistaa alla olevien alusrakenteiden kunto koko katon alueelta. Jos huopakate on vaurioitunut, se on saattanut vaurioittaa myös alusrakenteita.

Tarvittaessa vanha kattohuopa nauloineen irrotetaan ensin aluskatosta, minkä jälkeen katto harjataan puhtaaksi. Katon alusrakenteet tarkastetaan, ja tarvittaessa huonokuntoiset kattolaudat ja kattolevyt puretaan ja uusitaan. Katto suojataan säältä siihen saakka, kunnes vedenpitävä aluskate on asennettu. Katolle asennetaan alushuopa, läpivientitiivisteet naulataan kiinni ja uusi kattohuopa asennetaan paikoilleen ohjeiden mukaisesti. Markkinoilla on sekä itseliimautuvia että kumibitumiliiman avulla kiinnitettäviä huopia, joten oikea asennustapa valitaan kattohuovan mukaan.

Kokeneet kattoalan tekijät apunasi

Puhumme huopakatoista ja bitumikatoista. Huopakaton voi sanoa olevan vanhempi, noin 1950-luvulle johtava nimitys, josta käytetään tätä nykyä nimitystä bitumikatto. Tänä päivänä huopakaton vesieristysmateriaali ei sisällä kuitenkaan huopaa, vaan tavallisemmin polyesterivahvistetta.

Aiemmin huopakattona tunnettu katto ei siis vastaa ominaisuuksiltaan nykyajan bitumikattoa, vaikka niistä samana kattona puhutaankin. Nykyiset bitumikattomateriaalit rakentuvat vahvoista tukikerroksista, jotka yhdistyvät kumibitumiin. Näin bitumikatto on entistä kestävämpi kuin vanhempi huopakatto.

Bitumikaton yhteydessä törmää myös käsitteisiin kermikatto tai bitumikermikatto. Kattoalan ammattilaisten keskuudessa käytettäneen enemmän näitä termejä kuin huopakatto-nimitystä. Yhtä kaikki, bitumikate on erinomainen vaihtoehto talon katolle.

Huopakatto ja bitumikatto, molempiin termeihin törmää samassa yhteydessä

Puhumme huopakatoista ja bitumikatoista. Huopakaton voi sanoa olevan vanhempi, noin 1950-luvulle johtava nimitys, josta käytetään tätä nykyä nimitystä bitumikatto. Tänä päivänä huopakaton vesieristysmateriaali ei sisällä kuitenkaan huopaa, vaan tavallisemmin polyesterivahvistetta.

Aiemmin huopakattona tunnettu katto ei siis vastaa ominaisuuksiltaan nykyajan bitumikattoa, vaikka niistä samana kattona puhutaankin. Nykyiset bitumikattomateriaalit rakentuvat vahvoista tukikerroksista, jotka yhdistyvät kumibitumiin. Näin bitumikatto on entistä kestävämpi kuin vanhempi huopakatto.

Bitumikaton yhteydessä törmää myös käsitteisiin kermikatto tai bitumikermikatto. Kattoalan ammattilaisten keskuudessa käytettäneen enemmän näitä termejä kuin huopakatto-nimitystä. Yhtä kaikki, bitumikate on erinomainen vaihtoehto talon katolle.

Teemme myös peltikatot ja kattohuollot

Bitumikatto ei ole ainoa kattotyyppi, jonka erikoisosaajia olemme, vaikkakin niitä suurimmaksi osaksi asennamme. Rakennamme myös peltikatot yhtä taitavalla osaamisella. Peltikatto on niin ikään erinomainen valinta katteeksi jämerän kestävyytensä, ilmeensä ja monien muiden omaisuuksiensa ansiosta.

Kattoremonttien ja -asennusten lisäksi kattohuollot kuuluvat toimenkuvaamme. Kattohuoltojen merkitystä katon elinkaaren maksimoimisessa ei sovi unohtaa, sillä säännöllinen huolto säilyttää parhaiten katemateriaalin ominaisuudet.

Yksi yritys, koko toteutus saman katon alta

Tarjoamme täydellisen toteutuksen, on meneillään sitten uudisrakennushanke tai kattosaneeraus. Kattoprojektissasi ei ole siten tarvetta asioida muiden palveluntarjoajien kanssa, me hoidamme kaiken urakointiin liittyvän. Näin olemme halunneet muotoilla palvelusta mahdollisimman vaivattoman asiakkaalle. Meillä on hyvä yhteistyökumppaniverkosto, joka täydentää palveluamme tarpeen mukaan.

Jokainen asennus suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti, ja materiaalit sekä mallit valitaan tarkoin työstettävän kohteen sekä asiakkaan toiveiden mukaan. Toimituksemme ovat aina varmoja, urakointi aikataulussaan pysyvää ja toteutus erittäin laadukasta. KS Bitumikatteen pelti- tai huopakatto on takuulla hintansa väärti hankinta!

Tilaa huopakatto tyytyväisten asiakkaiden kattoasennusfirmalta

Huopakattojen saneerauksia ja uusien asennuksia kotimaisessa perheyrityksessämme on tehty jo vuodesta 1991. Asennamme joka vuosi bitumikatetta jopa satoja tuhansia neliömetrejä!

Kokemusta ja palveluamme hyödyntäneitä, tyytyväisiä asiakkaita löytyy varsin mittavasti koko suomen laajuudelta. Olemme tehneet bitumikattoja muun muassa kouluihin, terveysasemiin, kauppakeskuksiin, liikekiinteistöihin, kunnantaloihin ja moniin muihin kohteisiin. Referenssejämme voit katsoa täältä. Lähdemme toteuttamaan kattotyöt mielellämme myös sinun kohteeseesi!

Urakan työvaiheet

 1. tarjouspyyntö/kartoituspyyntö tai asiakkaan yhteydenottopyyntö
 2. kohteeseen tutustuminen
 3. tarjouksen laatiminen asiakkaan toiveiden ja katon tarpeiden mukaan
 4. urakkaneuvottelut/selonottoneuvottelu
  1. aikataulun sopiminen
  2. käydään läpi tilaajan mahdolliset erityistoiveet
  3. käydään läpi työmaan työturvallisuusasiat 
 5. aloituskokous ennen töiden aloitusta
 6. urakan toteutus
 7. luovutus ja takuu alkaa (rakennustöiden takuu 2 vuotta, vesikattomateriaalin takuu 15 vuotta)
 8. kaksivuotistakuutarkastus

Pyydä tarjous tai tilaa kuntoarvio

Onko huopakaton asennus ajankohtainen tai tarvitseeko kattosi remontoimista? Pyydä tarjous huopakattourakasta tai tiedustele lisää mieltäsi askarruttavista asioista. Jos kyseessä on saneerauskohde, tulemme mielihyvin tekemään kuntoarvion, jonka perusteella annamme arvioin tarvittavista kattotöistä sekä materiaaleista, joita korjauksessa olisi viisainta käyttää.

Toimipisteemme sijaitsevat Vantaalla ja Jyväskylässä, joista toimintamme ulottuu varsin laajalle alueelle. Asennamme huopakattoja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Karjalan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Savon, Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Teemme aktiivisesti töitä seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Espoo, Hyvinkää, Lahti, Lohja, Porvoo, Forssa, Hämeenlinna, Hamina, Kotka, Joensuu, Lappeenranta, Savonlinna, Varkaus, Mikkeli, Kuopio, Heinola, Kouvola, Imatra, Orivesi, Loviisa, Riihimäki, Jämsä, Pieksämäki ja Saarijärvi.

Käytämme kattotöissämme ainostaan laadukkaita VTT:n sertifioimia SBS – Eurogum bitumituotteita, jotka täyttävät Suomen rakentamismääräyskokoelman C2 ja E1 sekä muut ohjeet ja standardit kohdissa esitetyt vaatimukset. VTT sertifikaatti Nro 187/04. SBS – Eurogum kumibitumituotteet täyttävät Toimivat Katot -julkaisun modifioiduille bitumikermeille asettamat tuoteluokkavaatimukset. Kateratkaisumme täyttävät RIL 107-2000:n vaatimukset.

Yhteistyökumppaninamme toimii maailman suurin kattoalan konserni IKO Group ja valmistaja Atab nv. Katso lisää Atab nv:stä >>

Bitumikermien laatuluokitukset

Bitumikermit luokitellaan nykyään neljään eri tuoteluokkaan: TL 1, TL 2, TL 3 ja TL 4. Jokaiselle tuoteluokalle on asetettu omat tuoteluokkavaatimuksensa. 

Huopakatot – usein kysyttyjä kysymyksiä

Huopakatto on kansanomainen nimitys sellaisille vesikatteille, joiden vedeneristysmateriaalina on käytetty bitumipohjaisia tuotteita. Ammattituotteilla tehty bitumikermikate on täysin vesitiivis ja kestää tarvittaessa myös vedenpainetta. Vedenpaineen kestävyys on seikka, joka erottaa bitumikermikatteen kaikista muista katemateriaaleista.

Nykyajan bitumikatteet ovat kumibitumia eli SBS-modifioitua bitumia. Tämän päivän vahvat tukikerrokset yhdistettynä kumibitumiin takaavat lopputulokseksi ominaisuuksiltaan erinomaiset tuotteet. Kumibitumikermit ovat pitkäikäisiä, elastisia sekä kylmäominaisuuksiltaan hyviä.

Huopakate eli bitumikermikate on oikein asennettuna pitkäikäinen: uuden rakenteen käyttöikä on 40–50 vuotta. Bitumikermikate on hiljainen ja paloturvallinen kattohuopa. Ohjeiden mukaisesti asennettu bitumikermikate kestää myös tuulet ja tuiskut.

Bitumikermikate soveltuu erittäin hyvin lähes kaikille katoille. Jos katon kaltevuus on 1:3 tai loivempi, on bitumikermikate ehdottomasti paras valinta. Vaikka ohjeiden mukaan muitakin katemateriaaleja voidaan käyttää 1:3 kaltevuudessa ja jopa hieman loivemmissakin katoissa, kattomateriaalin valinnassa on huomioitava Suomen talviolosuhteet.

Pohjoisen olosuhteissa vaikuttavat sateet, pakkaset ja lumi. Niiden takia katemateriaaliin kohdistuu vedenpaine. Jos katemateriaalina on mikä tahansa epäjatkuva katetyyppi, vedenpaine aiheuttaa huomattavan suuren riskin veden pääsystä rakenteeseen.

Bitumikermikattoa eli bitumikattoa tehtäessä on tärkeää huomioida koko yläpohjarakenteen toiminta. Tämä korostuu etenkin loivissa katoissa.

Tärkeitä huomioitavia seikkoja ovat:

 • höyrynsulku sekä sen läpivientien ja liittymien tiiveys
 • lämmöneristys
 • tuuletus
 • kantava rakenne sekä vedeneristyksen alusta
 • vedenpoisto
 • erilaiset läpiviennit ja rakenteiden liittymäkohdat.

Toimiva vesikatto on näiden osien summa.

Bitumikermikate asennetaan kiinteän alustan päälle bitumilla liimaten tai hitsaten. Bitumikermikatteen asennus on AINA ammattilaisen työtä.

Huopakaton asennus tapahtuu bitumikermikatteet asentamalla.

Bitumikermit asennetaan kohteesta riippuen joko hitsaamalla tai kuumabitumilla liimaten. Hitsaaminen tarkoittaa sitä, että kermin alapintaan on valmistusvaiheessa laitettu hitsausbitumi, joka työmaalla kuumennetaan nestekaasuliekillä. Sulanut bitumi varmistaa katteen vedenpitävyyden.

Säännöllinen huopakaton huolto pidentää katon elinikää ja suojaa niin kattoa kuin kiinteistöä ikäviltä yllätyksiltä.

Bitumikermikaton huolto sisältää katon puhdistuksen sekä läpivientien ja muiden yksityiskohtien tiiveyden tarkastuksen. Läpivientien tiivistys kittaamalla tulee uusia heti, jos tiivistyksessä havaitaan puutteita. Myös suojapellitysten saumojen tiiveys tulee varmistaa kittaamalla. Kattokaivot tai vesikourut tulee pitää puhtaana.

Vesikatolla on suoritettava tarkastus ja huoltokäynti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos ympäröivät olosuhteet ovat vaativat, on tarkastuksia tehtävä useamminkin.

Sammal ja jäkälä kannattaa poistaa huopakatolta heti, sillä ne saattavat tunkeutua bitumikatteen saumoihin ja hajottaa katon.

Jäkälä ja sammal poistetaan bitumikermikatolta harjaamalla tai varovaisella pesulla. Tarvittaessa voidaan käyttää katevalmistajan suosittelemaa sammalenpoistoainetta.

Jos kattolaattojen päällä on runsas sammalkasvusto, saattaa sen poistaminen aiheuttaa katon vuotamisen. Tämän vuoksi sammal tulee poistaa säännöllisesti.

Pientaloissa katteen alustana on säännönmukaisesti joko raakaponttilauta, vaneri tai OSB-levy. Nämä kaikki ovat hyviä ja käyttökelpoisia materiaaleja vesikatteen alle, kunhan asennus tehdään ohjeiden mukaisesti.

Bitumikermikaton kokonaiskustannus riippuu monesta tekijästä. Huopakaton hintaan vaikuttavat muun muassa kattomuoto, kaltevuus, vedenpoisto, läpiviennit ja katon pinta-ala. Lisäksi bitumikaton hinta riippuu siitä, onko kyseessä uusi vai saneerauskohde.

Katon saneeraus on aina tapauskohtainen projekti. Työn laajuus riippuu pitkälti vanhan katteen ja sen alustarakenteiden kunnosta.

Entä asennetaanko uusi huopakatto vanhan päälle? Bitumikermikate voidaan monesti uusia vanhan bitumikatteen päälle, jolloin kustannukset ovat hyvin maltilliset.

Toisinaan kattoremonteissa on tarkoituksenmukaista poistaa vanhat kermit tai jopa tehdä muutoksia katon alustarakenteisiin, jos on tarpeen parantaa kallistuksia tai tuuletusta.

Loivalla katolla voi olla vaarana, että katolle saattaa jäädä seisovaa vettä tietyissä olosuhteissa. Tällöin katon korjaustoimet tulee jättää ammattiliikkeen tehtäväksi.

Huopakaton korjaustöihin kuuluu yleensä tulitöitä, joita varten tarvittava kalusto ja ammattitaito löytyvät parhaiten kattoalan ammattilaisilta.

Bitumiset jätteet toimitetaan yleensä normaalin rakennusjätteen mukana jäteasemalle.

Jos bitumikermit on asennettu ennen vuotta 1994, on tutkittava sisältävätkö ne asbestia. Jos tuotteissa on asbestia, purkutyöt on tehtävä asbestipurkutyönä tarvittavat luvat omaavan yrityksen toimesta. Tällöin myös jätteet käsitellään asbestijätteenä.

Scroll to Top