Kattotyöt talvella – talvi on hyvä aika kattourakalle

Talvi ja kattotyöt saattavat äkkiseltään kuulostaa vaikealta yhtälöltä, mutta niin ei todellisuudessa ole. Mikäli talviolosuhteet eivät mene äärimmäisyyksiin, pystytään kattourakat toteuttamaan mainiosti talvellakin.

Talvi vuodenaikana ei itsessään aseta esteitä kattotöille

Talvi ei yleensä aseta kattotöiden tekemiselle rajoitteita ja voi jopa joissain tapauksissa helpottaa urakan toteutusta. Mikäli lämpötila pysyy tasaisesti pakkasen puolella, vesisateen mahdollisuuden poistuminen vie lähes kokonaan mennessään myös riskin vesivahinkoihin ja helpottaa sen vuoksi kattotyön suojausten ja saumausten tekemistä.

Kokemuksemme mukaan esimerkiksi peltikattoja tehdään talvisin yllättävänkin paljon. Pelti ei materiaalina ole altis kylmyydelle, eikä kylmä ilma suoranaisesti vaikuta pellin käsittelyyn. Näin ollen kylmyys voi haitata lähinnä työntekijöitä, mutta oikeanlainen pukeutuminen ratkaisee tämänkin ongelman.

Myös huopa- eli bitumikattoja voidaan tehdä talviaikaan, mutta mikäli pakkasta on 30 astetta tai enemmän, bitumikermi kohmettuu ja vaatii esilämmitystä. Bitumikermiä varten katoille voidaan talviaikaan rakentaa eristettyjä koppeja, jonne bitumilavat pystytään varastoimaan odottamaan asennusta. Tämä ratkaisu mahdollistaa myös materiaalin lämmittämisen, joka helpottaa asennustyön tekemistä.

Siinä missä suuret sademäärät ja kova tuuli vaikeuttavat kattotöiden tekemistä kesällä, voi myös jatkuva lumentulo ja lämpötilojen heilahtelun aiheuttama jään muodostuminen katolle tuottaa vaikeuksia. Suuren lumimäärän tulo kerralla ei aiheuta suurta ongelmaa, jos lunta ei sen jälkeen sada taukoamatta lisää.

Talvi voi olla yllättävänkin kannattava ajankohta kattourakalle

Kesä on yleisesti ottaen kattotöiden sesonkiaikaa, minkä vuoksi kattourakoiden aikataulutus talviajalle on usein helpompaa. Kesäisin rankat vesisateet voivat hidastaa urakkaa, kun taas optimaalisena talvena sateen tuomia sääesteitä urakalle ei tule. Tämän vuoksi urakat saattavat jopa olla talviaikaan nopeampia toteuttaa kesään verrattuna.

Talviaika säästää myös urakkakohteiden ympäristöä, sillä jäätynyt maa kestää raskasta kalustoa paremmin. Kesäisin materiaalien tuonti ja henkilönostimella ajaminen vaurioittavat nurmikkoa ja muuta piha-aluetta, mutta talvella vahingot jäävät pienemmiksi.

KS Bitumikate on toteuttanut talvisin erilaisia kattotöitä monenlaisiin kohteisiin, kuten padelhalliin ja leipomokiinteistöön. Lisäksi pääkaupunkiseudulla toteutettiin vuonna 2021 useampikin täysivaltainen kattosaneeraus. Tällaiset urakat ovat hyviä esimerkkejä talven mahdollisuuksista – kun lämpötila pysyi pakkaslukemissa koko urakan ajan, sade ei aiheuttanut lainkaan haittaa työskentelylle.

Huolehdimme katostasi ympäri vuoden

Olipa kyseessä pelti- tai bitumikatto, jokaisella katolla on rajallinen elinkaarensa. Nykyaikaisilla materiaaleilla ja vahvalla ammattitaidolla tehdyt katot kestävät vuosikymmeniä, mutta on järkevää seurata katon kuntoa säännöllisesti ja ennakoida sen saneeraustarpeita. Ajoissa tehty kattoremontti tulee aina edullisemmaksi kuin jo tapahtuneiden vaurioiden korjaaminen.

Jos epäilet, että kiinteistönne tai taloyhtiönne katto kaipaa huoltoa, remonttia tai tarkistusta, voit pyytää meidät maksuttomalle kartoituskäynnille tai lähettää tarjouspyynnön yhteydenottolomakkeemme kautta.

Scroll to Top