Millaiselle katolle aurinkopaneelit voi asentaa?

Aurinkopaneelit ovat ympäristöystävällisyyttä edistävä ja rahallista säästöä tuottava ratkaisu kiinteistön sähköntuottoon. Aurinkopaneelit asennetaan yleensä katolle ja jotta rahan sijoittaminen paneeleihin kannattaa, on katon kunto ja vaatimukset paneelien asentamiselle syytä tarkistaa ensin.

Varmista katon sopivuus aurinkopaneelien asennukselle

Aurinkopaneelien suosio on viime vuosina ollut nousussa ja sähkön hinnan nousu on kasvattanut kysyntää entisestään. Aurinkosähköllä säästää paitsi sähkön hinnassa, myös sähkönsiirron kustannuksissa. Aurinkopaneelit ovatkin yleisesti ottaen varma sijoitus, jotka tuottavat käyttöaikanaan lähes poikkeuksetta voittoa. Paneelit nostavat usein myös kiinteistön arvoa.

Mikäli aurinkopaneelien hyödyntäminen kiinteistön sähköntuotannossa kiinnostaa, kannattaa projekti aloittaa varmistamalla katon kunto sekä sopivuus paneeleille. Jos paneelien asentamisessa kiirehtii, voivat liian nopeat ratkaisut kostautua myöhemmin.

Ensimmäisenä on syytä selvittää, voiko aurinkopaneelit ylipäätään asentaa katolle. Paneeleita ei voida asentaa millaiselle katolle tahansa, sillä esimerkiksi katon kaltevuus sekä materiaali vaikuttavat suuresti asennusmahdollisuuksiin. Myös ilmansuunnilla on merkitystä siihen, miten paneelit on kannattavinta asentaa, jotta niillä voidaan tuottaa mahdollisimman paljon energiaa.

Katon kunto on syytä tarkistaa ennen paneelien asentamista, jotta vältytään yllätyksiltä. Tärkeintä on varmistua siitä, että katon runko on kunnossa ja siten kestää aurinkopaneelien painon. Jos kattosi kunto mietityttää, voit varata maksuttoman kartoituskäynnin ja siten varmistua katon remonttitarpeista.

Aurinkopaneeleilla on yleensä pitkä elinkaari, kuten katoillakin

Aurinkopaneelit kestävät nykyään lähes yhtä kauan kuin kattomateriaalitkin. Aurinkopaneeleille myönnetään usein jopa 20–30 vuoden takuu, joten odotus niiden elinkaarelle on pitkä – pitkäikäisimmät paneelit saattavat kestää lähes 50 vuotta. Bitumi- ja peltikatot kestävät oikein asennettuina ja laadukkailla materiaaleilla tehtyinä yleensä noin 40 vuotta.

Koska aurinkopaneelit ja kattomateriaalit kulkevat samaa elinkaarta, ne kannattaa myös uusia samaan aikaan. Jos paneelit siis asennetaan 20 vuotta vanhalle huopakatolle, tulee huopakaton uusiminen vastaan siinä vaiheessa, kun aurinkopaneeleiden käyttöikää on todennäköisesti jäljellä vielä runsaasti.

Ellei kattoremonttia ole tehty lähivuosina, katto on suositeltavaa uusia ennen aurinkopaneelien asennusta myös siksi, että vesikaton huolto vaikeutuu paneelien myötä. Jos aurinkopaneeleja asennetaan suurelle pinta-alalle lähelle katon pintaa, katon osien huoltaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Siinä missä huoltotoimenpiteillä voi pyrkiä lykkäämään iäkkäämmän katon remonttia, paneelit rajoittavat huoltomahdollisuuksia ja altistavat katon siten esimerkiksi vuodoille.

KS Bitumikate on luotettava kattokumppani

Olipa aurinkopaneelien asennus katolle harkinnassa tai ei, katosta huolehtiminen on joka tapauksessa tärkeää. Katto on suuressa roolissa rakennuksen käyttöiän kannalta ja välttääkseen ikävät vahingot, on katosta syytä pitää hyvää huolta.

Asennamme huopa- ja peltikatot sekä uudiskohteisiin että saneerattaviin kiinteistöihin. Mikäli epäilet kattosi tarvitsevan saneerausta, voit varata meiltä maksuttoman kartoituskäynnin. Kartoituskäynnillä tarkastamme katon kunnon ja annamme arvion kohteen vaatimista kattotöistä hintoineen ja urakan aikatauluineen.

Teemme kattotyöt yli 30 vuoden kokemuksella luotettavasti ja sujuvasti liike- ja teollisuuskiinteistöihin sekä taloyhtiöihin. Teemme kattoprojektit aina laadukkailla materiaalilla ja 15 vuoden takuulla, koska haluamme kohteen kestävän hyväkuntoisena ja vesitiiviinä pitkälle tulevaisuuteen.

Scroll to Top