Miten suuri urakka kattomateriaalien vaihto on?

Vaikka kattomateriaali on usein valittu kiinteistön ominaisuuksien mukaan, joskus materiaali päädytään syystä tai toisesta vaihtamaan. Urakan laajuuteen vaikuttavat tällöin paitsi kohteen ominaisuudet, myös vaihdettavat materiaalit.

Mitkä syyt voivat johtaa kattomateriaalin vaihtamiseen?

Kattomateriaalin vaihtamiseen on olemassa muutamakin syy. Yksi yleisimmistä syistä on kattomateriaalin äänekkyys, mikä koskee lähinnä peltikattoja. Pelti on äänekäs materiaali tuulella ja sateella, minkä vuoksi se saatetaan halua vaihtaa bitumikermiin.

Toinen peltikattoa koskeva syy voi olla peltikaton sopimattomuus kohteeseen. Mikäli katto on todella loiva, peltikatto voi vuotaa herkästi ja aiheuttaa vaurioita rakenteisiin. Katon kaltevuus onkin yksi keskeinen tekijä sopivan kattomateriaalin valinnassa.

Myös bitumi- eli huopakattoja vaihdetaan peltikattoihin kattosaneerausten yhteydessä. Syyt voivat liittyä esimerkiksi hintaan sekä ulkonäköön – peltikatot täyttävät tänä päivänä hieman paremmin modernin rakennuksen kriteerit. On kuitenkin silti yleisempää, että peltikattoa vaihdetaan bitumikattoon.

Millainen urakka kattomateriaalin vaihto on?

Kattomateriaalin vaihto, kuten mikä tahansa muukin kattourakka, on hyvin kohdekohtaista. Jos kyseessä on peltikaton vaihtaminen bitumikattoon, urakka aloitetaan yleensä purkamalla vanha peltikatto pois. Tämän jälkeen vanhojen ruoteiden päälle joudutaan yleensä levyttämään vaneria tai OSB-levyä, ja vasta sen jälkeen katolle voidaan asentaa uudet bitumikermikatteet.

Mikäli kyseessä on bitumin vaihtaminen peltiin, on mahdollista käyttää vanhaa bitumikermiä sellaisenaan aluskatteena eli alustalle ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Tällöin katolle tarvitsee asentaa vain uudet korokerimat ja ruoteet, joiden päälle kattopellin asennus tapahtuu. Huopakaton vaihtaminen peltikattoon on siis hieman kevyempi urakka, koska toisin kuin pellin kohdalla, vanhaa bitumia ei ole välttämätöntä purkaa pois uuden kattomateriaalin alta.

Vaihdamme kattomateriaalit yli 30 vuoden kokemuksella

KS Bitumikate on vaihtanut kattomateriaaleja useisiin kohteisiin, joissa alkuperäinen kattomateriaali on päätetty päivittää toiseen. Yksi viimeisimmistä materiaalin vaihtamiseen liittyvistä urakoista käsitti peltikaton vaihtamisen bitumikattoon. Pelti ei ollut toimiva materiaali todella loivalle katolle ja ilman aluskatetta katto oli päässyt vuotamaan.

Purkamalla vanha konesaumapeltikatto ja vaihtamalla tilalle bitumia kohteeseen saatiin kestävä ja toimiva katto vuosikymmeniksi eteenpäin. Kattomateriaalin vaihto vaatii aina oikeanlaiset perusteet, eikä esimerkiksi pelkkä ulkonäkö usein voi olla ainoa syy, jonka vuoksi materiaali kannattaa vaihtaa.

Sopivaa kattomateriaalia valitessa on aina huomioitava materiaalin soveltuvuus kyseiseen kohteeseen. Kattomateriaalin soveltuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi katon kaltevuus sekä kaupungin tai kunnan asettamat rakennusmääräykset ja kaavamerkinnät. Kattomateriaaleilla on omat ominaisuutensa ja etunsa, mitkä johtavat siihen, että joskus niitä päädytään myös vaihtamaan.

Sinun ei tarvitse itse arvioida, soveltuuko nykyinen kattomateriaali kiinteistöönne vai olisiko syytä harkita sen vaihtamista – me teemme sen puolestasi. Toteutamme kattotyöt valtakunnallisesti liike- ja teollisuuskiinteistöille sekä taloyhtiöille laadukkailla materiaaleilla ja 15 vuoden takuulla. Varaa maksuton kartoituskäynti tai pyydä tarjous, niin katsotaan kattoasianne kerralla kuntoon!

Scroll to Top